Samarbejdsanalyse med Fonden Føniks og 15 kommuner
(Af: Henrik Toftgaard, Faglig leder af Fonden Føniks)
For at kunne løse komplekse opgaver sammen har Hornstup og Storch fra Aarhus universitet identificeret 6 parametre med signifikant betydning. Ud fra disse 6 parametre, er det enkelt at se graden på de eksisterende samarbejdsrelationer imellem de deltagende interessenter.
En sådan analyse af samarbejdet blev i 2019 udarbejdet på opholdsstedet Fonden Føniks og de 15 kommuner, som vi på daværende tidspunkt samarbejdede med.
Fonden Føniks
Fonden Føniks er et nonprofit socialpædagogisk opholdssted for børn og unge med psykosociale vanskeligheder.
Med min mangeårige erfaring som leder af Fonden Føniks, ser jeg en tydelig sammenhæng mellem graden af transparens og imødekommenhed i samarbejdet og graden af den unges trivsel samt udviklingsprogression. Jo højere grad af enighed og åbenhed omkring mål og delmål, desto mere tryghed oplever både den unge og familien, men bestemt også de fagprofessionelle.
HENVENDELSE OG VISITERING
Samarbejdsanalysen
Føniks har fået lavet en analyse, der viser både, hvordan de 15 kommuner og opholdsstedet oplever samarbejdet.
Analysen tegner et flot og positivt billede af Fonden Føniks, og hvor der samlet set er hele 84% af kommunerne, der udtrykker høj grad af tilfredshed. Dette resultat er bestemt ikke kommet af sig selv og afspejler en strategisk indsats og investering gennem en længere periode. Vi har i ledelsen bl.a. prioriteret at besøge de kommuner, hvor der var særlige komplekse og omkostningstunge sager. Dette for at være initiativtagere til en løbende evaluering af sagen og ikke mindst tilbyde åbenhed og gennemsigtighed overfor kommunerne ift., hvad der ligger bag eksempelvis den aktuelle pris.
Øget fokus og plads til forbedring
Analysen viste, at der var et udviklingspunkt og indsatsområde omhandlende vores kendskab til samarbejdspartnere. Der har været et generelt ønske fra Fonden Føniks om, at vi i højere grad end nu, får kendskab til vores kommunernes vilkår og prioriteringer – både generelt og specifikt.
Desuden ønskedes, at der i højere grad er fællesskab i fht. at se muligheder sammen i opgaveløsningen.
Dette da vi i Fonden Føniks har enkelte gode erfaringer med en åben dialog samt fælles refleksioner, som øger kvaliteten af arbejdet på ”begge sider af bordet”.
Vores ønske er at skabe bedre forudsætninger for samarbejdet, bl.a. ved gennemsigtighed og meningsfuldhed i opgaveløsningen. Samtidig glæder vi os til at gøre dette muligt gennem vores samarbejde med LifeXite i udviklingen af en digital platform ”Digital RUN”, som netop tilbyder sagsbehandlere i landets kommuner dagligt at kunne følge anbragte børn og unges trivsels- og udviklingsprogression. Det vil med den digitale løsning være muligt at sikre den faglige vidensdeling og det tværgående samarbejde på en helt ny måde.